Magazine - Pro Bono Publico - SIGNATURLINDBERG

En ljusblå krönika signerad H C Lindberg för SIGNATURLINDBERG 12 / 4 - 2025

Penny Bridges - Plebej -  För Kreti & Pleti

Moderatdemokrat

Är ni socialister?

- Javisst, Vi vill att alla ska kunna leva borgerligt.


När hösten kommer faller mörkret över borglighetens verandor. Ja samt priviligerade Såssars.  



Undersökning från Demoskop visar att 45 procent av Moderaternas väljare är ganska eller mycket positiva till att en så kallad stor koalition bildas, det vill säga en regering som består av Moderater och Socialdemokrater. 

Även många socialdemokratiska väljare frestas av idén. Hela 40 procent kan tänka sig en koalition mellan S och M.


Mer än var femte kommun styrs i dag av S och M tillsammans i någon form. Efter valet 2022 har sådana samarbeten också blivit vanligare.

Men det är dock stor skillnad på kommunalpolitik och rikspolitik.


Grundförutsättningen för ett sammstyre mellan M och S är att maktbalansen på arbetsmarknaden hålls i någorlunda jämvikt.

Denna maktbalans har varit grunden i ”den svenska modellen” som har vårdats och slipats i varje löneförhandling alltsedan fack och arbetsgivare skrev under ”Saltsjöbadsavtalet” 1938.


Det blir allt vanligare att Moderater och Socialdemokrater styr kommuner tillsammans. I en studie från Linköpings universitet har några statsvetare intervjuat företrädare för S och M som styr tillsammans för att förstå mekanismen bakom samarbetet.

Tanken på moderater och socialdemokrater som styr tillsammans skulle för några årtionden sedan ha låtit nästan löjeväckande. Partierna var ju varandras motpoler i efterkrigstidens politiskt ideologiska landskap. Fram till och med valet 2010 var det också färre än fyra procent av landets kommuner som styrdes av en koalition där både S och M ingick. Sådana samarbeten mellan de två stora skedde bara i absoluta undantagsfall.


Intressant är att moderater och socialdemokrater verkar trivas ihop. De kommer bra överens, kanske inte i sak, men de har samma syn på vad politik är och vilka spelregler som ska gälla. Statsvetarna i Linköping hänvisar till tidigare forskning av kollegan Katarina Barrling som skrev sin doktorsavhandling vid Uppsala universitet om partikulturer i Sveriges riksdag. Hon fann att både socialdemokrater och moderater uppfattade sina partier som statsbärande. Det fick till följd att man röstade disciplinerat i partigrupper och att man höll ingångna avtal. För båda partierna var det viktigt att uppfattas som tillförlitliga i det parlamentariska gycklarspelet. 


De beskriver sådana samarbeten som ”tjafsiga”. Småpartierna brukar komma med långa önskelistor. När de stora partierna trott att man väl haft ett avtal har småpartierna hållit medlemsmöten och sedan ändrat ståndpunkt. Småpartierna beskylls också för att använda veto för att stoppa arbetet och dra uppmärksamheten till sig själva.


Både moderater och socialdemokrater upplever därför att de får mer gjort om de arbetar tillsammans, även om de ideologiska utgångspunkterna ligger långt ifrån varandra. Trenden att S och M samarbetar påminner om att kultur är viktigt – också i relationen mellan partier. Frågan är dock vad det betyder för det ideologiska landskapet på sikt. Mycket av Moderaternas och Socialdemokraternas styrka har legat i att de varit varandras huvudmotståndare.


En moderatpolitiker följer utvecklingen i en egen Excel-fil. Allt fler partikollegor gör som han och samarbetar med Socialdemokraterna. Men kommer det ske också på riksnivå?


Delrapport från moi.


(M): Resurser måste skapas innan de kan fördelas.

(S): Vi höjer skatterna.


Okej, så angående resurserna har man samsyn. Resurserna är a och o både hos (M) och (S). Nu känner jag, efter att ha dammsugit nätet efter något jag lovar min gode broder P Strandh, att jag skulle finna argument för ett samarbete på riksnivå. Jag känner att för att inte börja ranta och raljera behöver jag en nypa luft, och en kopp kaffe. / bP får den äran att korrekturläsa innan jag publicerar.

”I´ll be back” som Floridaguvenören sa. 


Ps: Oavsett vilka som får förtroendet att styra så ,,, Staten och kapitalet sitter i samma båt. Och det är du och jag som ror så svetten lackar. För idag är det allt färre som får betala för allt fler. Det är nu fler än någonsin tidigare som aldrig bidragit med en enda krona som tillgodogör sig. Tror inte många av dem någonsin kommer bidraga, inte ens så det täcker deras egen kostnad. Jag har sagt det tidigare, NEJ skatt på bidragspengar är inte en vinst. Det är mina eller någon annan stackares redan beskattade medel som de vill att vi ska tro är en vinst. Om det är vinst så är det jag som ska ha skatteåterbäring.


/Tjippåhej.