SIGNATURLINDBERG
ANNO 2009
Magazine - Pro Bono Publico
Meleshayen
ANNO 2024
”TSi4AGC#1123581321345589”
DÅRSKAP ATT FÖRTÄRA
Egypten 3000 f, Kr.
Via gravstenar vet vi idag att denna högt stående kultur var den västerländska kulturens vagga,
så "fransk kokkonst i all ära".
Det var redan på faraonernas tid tillredde magnifika måltider, för det fanns ju fisk, fågel,
nötkött samt gris - det var innan haram blivit uppfunnet.
Gris då som nu betraktas som ett orent djur, men om man tillredde den korrekt så behövs inte några uppdiktade lagar om vad man får och inte får äta. Sedan förstår jag inte hur grisen skulle vara orenare än våra fjäderfän, se bara på hur dom föds upp och behandlas innan slakt. Humanist javisst men, men snälla kom inte och blanda ihop kost och religion. Ortodoxa, Zionister, Judar, Katoliker, Protestanter eller Muslimer osv - Seriöst olika budskap samma Gud.
Komihåg att i Kina skållar man ihjäl löst drivande hundar. Sen vill jag påminna om våra fjäderfän, hur dom lever, äter och skiter innan den oundvikliga masslakten.
Det är makabert.
Kunden läser er annons.
Klickar sedan på "Klick" och
är då på er hemsida.
- Lysande👍🏼 - Tack🙏🏼
Lägga till din egen text - eller varumärke!
Dårskap att förtära
Högt under kusten låg den vise Alkinoos gård, där samlades människor i hans rymliga boning. Konungen lät slakta fyra par svin med glänsande betar, dessa flådde man och lagade flinkt till en lysande måltid.
Grekland 400 f, Kr.
Den första kända kockskolan grundades av Romarna och en man vid namn Archestrates gav ut den första kokboken som vi idag känner till. Bokens namn var Gastrologi. Romarriket som inspirerades av grekerna inrättade den första kockskolan på Palartiner berget av kejsare Hadrianus. Här skrevs också den första kokboken på Latin, ”De re culina” culina betyder kök på Latin. Det är även här ifrån vi har fått ordet, ”Kulinariskt” samt ”Lukullus”, det sista kan beskrivas som något överdådigt. Nu känner jag spontant att livsmedelskedjan med samma namn inte riktigt känns så överdådigt. Först på trettonhundratalet såg den första franska kokboken dagsljus vid Karl V:s Hov. Att kokkonsten några hundra år senare blomstrade så starkt i denna region var anledningen, att man upptäckte sjövägen till Indien. Man tog snart över i den kulinariska hierarkin och lade grunden till det klassiska franska köket. Det kök som senare har erövrat hela den västerländska kulturvärlden.
Je suis tacksam att ha fått dela denna lilla krönika med lite kåserande.
Bon Appétit mes amis från moi;
/, pH Lindberg
Ps/ Jag äter animalier, jag passar dock på insekter och reptiler. Tack men nej tack.