SIGNATURLINDBERG
ANNO 2009
Magazine - Pro Bono Publico
SignaturLindberg - 2009
Den så älskade bönan
Det är ur sojabönan som man utvinner sojaprotein och det är även vanligt att man utvinner sojamjöl ur bönan. Sojabönan är ett extra populärt växtbaserat protein eftersom den har ett högt proteinvärde och är ett av de livsmedel från växtriket som innehåller fullvärdigt protein.
SOJAPROTEIN - DJURFÖDA
☢️ PLANTBASERAT - GIFT ☠️
SignaturLindberg - 2009
Magazine - Pro Bono Publico
Inte för alla, eller inte för någon.
Sojamjölk är en näringsrik dryck som många älskar, men alla borde inte dricka den. Personer med mag- och tarmproblem, personer med gikt, personer som tar antibiotika och personer efter operationer bör inte dricka för mycket sojamjölk.
Soja innehåller en del oxalater och fytinsyra som kan störa mineralupptaget samt öka risken för gall- och njurbesvär. Råa sojabönor innehåller proteashämmare som kan öka risken för bland annat cancer.
Biverkningar av soja kan inkludera uppblåsthet, förstoppning, diarré och illamående . Interaktioner mellan vissa sojaprodukter som innehåller höga halter av tyramin (såsom tofu och sojasås) och monoaminoxidashämmare (en grupp antidepressiva läkemedel) har rapporterats (dvs. farligt högt blodtryck).
En randomiserad studie visade ingen effekt av soja på sköldkörteln. En annan studie kunde visa en minskning av T3 och högre TSH, som var övergående. Soja kan minska upptag av Levaxin från tarmen. Till och med är det så att du kan behöva en större dos sköldkörtelhormon om du äter mycket soja.
Soja är inget hälsolivsmedel.
Soja har länge kommunicerats ut som ett hälsolivsmedel och speciellt vegetarianer har använt soja som proteinkälla. Även en del modersmjölksersättningsprodukter innehåller sojaprotein. Är soja verkligen det hälsolivsmedel som det påstås? Sanningen är att soja inte är en lämplig ersättning varken för annat vegetabiliskt protein eller för animaliskt protein. Sojabönan innehåller stora kvantiteter av naturliga gifter eller så kallade ”anti-näringsämnen” exempelvis fytinsyra, lektiner och enzymhämmande ämnen.
Näringsfysiologen och forskaren. Kaayla Daniel, som har forskat på soja under många år och även skrivit en bok om soja, The Whole Soy Story, lyfter fram tusentals studier som kopplar intag av sojaprodukter till näringsbrist, matsmältningsbesvär, immunförsvarsbesvär, sköldkörtelbesvär och besvär i reproduktionsorganen. Två forskare som arbetar på FDA i USA (motsvarande livsmedelsverket i Sverige), Daniel Sheehan och Daniel Doerge, båda seniora toxikologer, motsatte sig kraftigt att soja skulle erhålla hälsopåståenden. De skrev i sitt memorandum:
”Vi motsätter oss hälsopåståenden om soja eftersom det finns rikligt med bevis på att vissa isoflavonoider som finns i soja är giftiga för östrogenkänslig vävnad samt för sköldkörteln - det är inte att rekommendera att soja är hälsosamt. Allmänheten kommer att utsättas för en potentiell risk från soja utan adekvat varning och information”.
Soja till djur och människor.
I utfodringsexperiment ökade användningen av sojaproteinisolat behoven av vitaminerna E, K, D och B12 och skapade bristsymptom på kalcium, magnesium, mangan, molybden, koppar, järn och zink. Försöksdjur uppfödda på sojaproteinisolat utvecklar förstorade organ, speciellt bukspotts- och sköldkörteln, samt ökade depositionen av fettsyror i levern. Likväl används sojaproteinisolat och texturerat vegetabiliskt protein i stor utsträckning i skolluncherna, kommersiella bakverk, dietdrycker och snabbmatsprodukter. De främjas kraftigt i tredje världens länder och bildar basen i många mathjälpsprogram. Trots klena resultat i djuruppfödningsförsök har sojaindustrin sponsrat ett antal undersökningar avsedda att visa att sojaproteinprodukter kan användas i människans kost som en ersättning för traditionella livsmedel. Ett exempel är Nutritional Quality of Soy Bean Protein Isolates: Studies in Children of Preschool Age, sponsrad av Ralston Purina Company. En grupp centralamerikanska barn som led av undernäring blev först stabiliserade och fickl bättre hälsa genom få att äta inhemsk mat, inklusive kött och mejeriprodukter. Därefter ersattes dessa traditionella livsmedel med en dryck gjord på sojaproteinisolat och socker under en tvåveckorsperiod. Allt kväve som intogs och allt kväve som utsöndrades mättes, barnen vägdes nakna varje morgon, och alla exkrementer och eventuella uppkastningar samlades in för analyser. Forskarna fann att barnen behöll kväve och att deras tillväxt var ”adekvat”, så experimentet förklarades vara en framgång. Om barnen faktiskt blev friska på en sådan kost, eller skulle kunna förblivit det över en lång period, är en annan sak. Forskarna noterade att barnen kräktes mer än vanligt, att över hälften periodvis led av måttliga diarréer, att några fick luftvägsinfektioner och utvecklade hudutslag samt feber. Det bör noteras att forskarna inte vågade använda sojaprodukter för att hjälpa barnen återhämta sig från undernäringen, utan valde att komplettera sojasockerblandningen med näringsämnen som i stort sett är frånvarande i sojaprodukter, i synnerhet A-vitamin, D-vitamin, vitamin-B12, järn, jod och zink.
Så tillverkas sojaprotein.
Tillverkning av sojaproteinisolat sker i livsmedelsfabriker där sojabönor först blandas med en alkalisk lösning för att avlägsna fibrerna. Därefter kondenseras och separeras dem genom syrabad och, slutligen, neutraliseras sojabadet i en alkalisk lösning. Genom att syratvätten sker i aluminiumtankar läcker höga nivåer av aluminium ut i sojamassan. Den kvarvarande massan spraytorkas vid höga temperaturer för att producera ett högvärdigt proteinpulver. Slutligen varmpressas sojabönan under hög temperatur och högt tryck. Mycket av innehållet i trypsininhibitorerna kan avlägsnas genom högtemperaturprocesser, men inte allt. Innehållet av trypsininhibitorer i sojaproteinisolat kan variera så mycket som fem gånger. Emellertid har högtemperaturprocesser den dåliga effekten att de förändrar andra proteiner i sojan så att de i stort sett blir ineffektiva. Det är skälet till varför djur som uppföds på soja behöver lysintillskott för normal tillväxt. Nitriter, vilka är eventuellt är sjukdomsframkallande, bildas även under spraytorkning. Dessutom bildas ett gift kallat lysinoalanin under den alkaliska processen vid framställning av sojaprotein.
Men, men i Asien då?
I Asien använder man i regel hela sojabönan man separerar inte fett och protein, man fermenterar den. Detta leder till minskat antinutrienter och man äter betydligt mindre mängder än den gängse bilden av det asiatiska köket. En stor studie uppskattade det dagliga sojaintaget till cirka 7-8 gram per dag där en del är fermenterad soja. Många vegetarianer i västvärlden däremot konsumerar cirka 220 gram ren soja per dag. Fermenterad soja som alltså intas i små mängder i det asiatiska köket har inte samma skadliga effekt på kroppen som sojaproteinisolat, sojamjölk, sojabönsolja, sojakött, tofu och andra ”icke-fermenterade” sojaprodukter. Exempel på fermenterad soja är: tempeh, miso, natto och sojasås.
Avslutningsvis.
Det finns löpmeter av argument baserade på medicinska studier som får moi, undertecknad att ifrågasätta kostråds experter, den samlade livs och läkemedels expertisen - Varför klassas inte detta gift som otjänlig föda för vår art? Det samma gäller nitrit i våra charkuterier. Så - det var lite om det, nu ska Lindberg ladda batterierna genom en konventionell måltid. På återseende, nästa gång bildas ni ang sötningsmedel Vs socker.
/Ps,
Sojaprotein är en vanlig ingrediens som finns i en mängd olika livsmedelsprodukter, allt från såser och soppor till köttalternativ och proteinbarer. Eftersom detta är en allergen och livsmedelsallergier fortsätter att öka globalt, är det avgörande för er konsumenter att förstå att detta är ett gift.
Vilka livsmedel innehåller soja?
Exempel på livsmedel som innehåller sojaprotein - köttbullar, hamburgare, korv, leverpastej, soppor, såser, bröd, kex, choklad och konfektyrer. Sojabönor används för tillverkning av glass och dryck. Lecitin utvinns vanligen ur sojabönor och används som emulgeringsmedel i bland annat margarin och choklad.