SIGNATURLINDBERG
ANNO 2009
Magazine - Pro Bono Publico
Meleshayen
ANNO 2024
”TSi4AGC#1123581321345589”
HACCP
5 fakta alla livsmedelsföretag borde veta om HACCP!
-HACCP står för ”Hazard Analysis and Critical Control Points” och sammanfattar de sju viktigaste principerna för livsmedelssäkerhet.
HACCP är en riskbedömning som ursprungligen upprättades av NASA och Pillsbury Company tillsammans med en grupp livsmedelssäkerhetsspecialister på 60-talet. Den utvecklades ursprungligen för att producera säker mat av en livsmedelskvalitet som är lämplig att äta för astronauter i rymdprogrammet.
Efter detta är HACCP ackrediterat som det bästa processkontrollsystemet för livsmedelssäkerhet hittills av Codex Alimentarius, National Academy of Sciences och National Advisory Committee for mikrobiologiska kriterier för livsmedel. Om du är i livsmedelsindustrin eller är påväg in i den kommer du att ha stött på HACCP
ofta.
Men hur väl vi är medvetna om dess funktionalitet visar sig vara mycket begränsad. HACCP är antingen känt mer om sina sju principer eller om de sektorer där det är tillämpligt.
Vad som gör HACCP så utmärkande är mindre känt.
1. HACCP är inte nytt, det är unikt i sitt slag:
Som förklarats tidigare har HACCP funnits sedan 1960-talet. Det är ett system som sammanslagits och experimenterats med av autentiska och stora påverkande organ som NASA, US Army Laboratories och Pillsbury Company. Det är efter dess framgång i att tillhandahålla högkvalitativ och säker matservering till astronauters behov under rymdprogrammet, HACCP har erkänts som en internationellt acceptabel standard för livsmedelsindustrin. Dessutom stöds det av andra stora organ som Världshälsoorganisationen (WHO); Livsmedels- och jordbruksorganisationen (FAO) och den nationella rådgivande kommittén för mikrobiologiska kriterier för livsmedel (NACMCF).
2. Endast CCP är risker:
HACCP-certifiering gör att du tydligt kan skilja mellan en fara och de kritiska kontrollpunkterna (CCP). Ja, inte alla faror i livsmedelssektorn kan betraktas som en CCP. HACCP-planen hjälper till att identifiera potentiella orsaker till faror, först efter att fara har identifierats utvärderas den vidare för att kontrollera om den är kritisk eller inte. Därför är HACCP tillräckligt proaktivt för att utveckla kontrollåtgärder när och när de identifieras.
3. HACCP kräver laginsats:
I huvudsak kan HACCP inte vara ett resultat av en individuell ansträngning. HACCP-certifierade företag har rapporterat att efter HACCP-certifiering, lagarbete och produktivitet har haft stor inverkan. Detta beror på att HACCP-framgång är resultatet av en laginsats. Det involverar engagemang från flera hierarkier inklusive chefer, kvalitetskontrollanter, operativ personal, ingenjörer, underhålls- och sanitetstjänstemän, etc. HACCP lägger därför ansvaret på olika anställda och säkerställer att de delegerar det snabbt.
4. One Man Show:
Även om HACCP-planeringen kräver lagarbete, underhåll, kontroll och övervakning av planen, har endast en person i livsmedelsförädlingsföretagen, som är HACCP-samordnaren eller VD:n, eller Operations Manager. Så HACCP-planering involverar nästan alla, men dess kontrollnyckel är i handen på endast en tjänsteman, vilket säkerställer att fragmentering och distraktioner förhindras.
5. Konsekvenser:
HACCP är ett praktiskt tillvägagångssätt och det som gör det mest effektivt är granskningen. Det är obligatoriskt att den utsedda HACCP-samordnaren i ett företag genomförde en översyn av HACCP-planeringen var 12:e till 24:e vecka. Detta säkerställer att den HACCP-certifierade livsmedelsverksamheten håller sig i paritet med förändrade affärsegenskaper konsekvent.
Hur väl hanteras din livsmedelsanläggning med HACCP-certifiering?
H C Lindberg har tidigare arbetat som lärare i måltidskunskap, i det eftergymnasiala studierprogrammet. Centralt i lärandet är HACCP - Livsmedelshygien.
Om ni vill bilda er och personalen och säkra verksamheten, kontakta Lindberg så avtalar vi något som anpassat er verksamhet.
HACCP-principerna är internationellt erkända sompraktiska verktyg för livsmedelsföretagare för att kunna kontrollera faror som kan förekomma i livsmedel. HACCP-baserade förfaranden är obligatoriska för alla livsmedelsföretagare utom primärproducenter.