Magazine - Pro Bono Publico - SIGNATURLINDBERG

Magazine - Pro Bono Publico

Politik - Nöje - Kultur - Idrott 


Här samlar vi allt som berör eller upprör stadens och övriga skattebetalare i länet. Häng med ... 

Örebros historia

Foto - H.C Lindberg

Foto - H.C Lindberg

Foto - Anders Olofsson - ÖREBRONYHETER

Foto - H.C Lindberg

1.

2.

Trefaldigheten 

3.

RUFFSwingwinger

Vi får inte glömma Mia.

Långt innan staden Örebro grundades, fanns troligen vissa bosättningar i det som idag är centrum.

Någon by var det inte tal om, än mindre en stad.


I Skebäck, närmare Svartåns utlopp i Hjälmaren, fanns däremot troligen en handelsplats och en hamn. Runt det som idag är Örebro fanns dessutom flera byar och boplatser från perioden 500-1000 e.Kr., flera med namn som idag lever kvar som benämning på stadsdelar i dagens Örebro.


Exempel är Nasta, Bista, Rosta, Älvtomta, Varberga, Mellringe, Hjärsta, Vivalla, Lundby, Hagaby, Rynninge, Almby, Tybble och Sörby.


Stadens historia sträcker sig åtminstone 700 år tillbaka i tiden, kanske ännu längre. Låt oss dock börja under medeltiden. Redan då möttes flera av landets viktigaste vägar i det som idag är Örebro. Det var dels pilgrimsvägen till Nidaros (Trondheim), dels den urgamla vägen mellan Östergötland och Dalarna via Närke. Den viktigaste av dem alla var den så kallade Eriksgatan som sträckte sig från Uppland, via Västmanland och Närke ner i Västergötland och åter till Svealand på Vätterns östra sida.


Genom dagens Örebro följde vägen en rullstensås och där åsen korsade Svartån, gjorde rullgruset ån grund och möjlig att ta sig över. Med tiden byggdes en bro över vadstället, som, då den vilade på bankarna av rullgrus, "örarna", fick namnet "Örebron".


/Redaktionen

unsplash