SIGNATURLINDBERG
ANNO 2009
Magazine - Pro Bono Publico
SignaturLindberg - 2009
Crister Svantesson har passerat till den sista vilan.
Christer gick bort under onsdagen
21 / 5 - 2025, i sviterna av en fallolycka tidigare i veckan.
Crister var en av svensk gastronomis verkliga förgrundsgestalter. Han tilldelades Tore Wretman-medaljen av Svenska Kockars Förening – en av branschens finaste hedersbetygelser, som en erkänsla för hans livslånga insatser för det svenska köket.
Efter flera år i Paris kom han att bli en nyckelperson i Göteborgs kulinariska utveckling. Tillsammans med Leif Mannerström drev han den legendariska och prisbelönta restaurangen Johanna, som satte en ny standard för svensk restaurangkultur.
På senare år var han verksam på familjens Le Petit Bistrot i Ystad, där hans passion för mat och hantverk levde vidare – varje dag.
Crister Svantesson blev 79 år.
jag minns honom med djup respekt, värme och tacksamhet.
Ja den luckan är permanent stängd.
– Kan du komma och jobba, frågade min restaurangkollega Lasgin mig?!
– Näää. Jag är på golfklubben ända till hösten, svarade jag.
– Men, du får jobba med Crister (Svantesson,red), kontrade Lasgin.
Jag sa upp mig på stående fot i luckan, mitt under pågående service. Dagen efter satt jag på tåget ner tillCrister Svantessonoch hans restaurang i Göteborg. Det blev kom att bli en stökig tid, inte vad jag hade förväntat mig. Men tack, Lasgin! Det blev en resa jag sent – eller aldrig – glömmer. Vi brände någon bro och tömde några pavor.
Merci, mon ami Svantesson
Vid ett tillfälle frågade jag Crister: Vad hade ni gjort om ni inte blivit kock?
”Jazzmusiker” var svaret jag fick. Så nu hoppas jag att han fick med sig klarinetten (eller om det var saxofonen) dit han nu är.
Jag kommer aldrig att glömma när han skällde ut en kvinnlig alkoholkontrollant – på franska!
– À qui penses-tu parler? Je suis chef, chef de cuisine. J’ai travaillé en France. Je ne suis pas un pizzaiolo. Pour qui me prends-tu?! Ok, bande de salauds, j’en ai assez entendu. Maintenant c’est toi qui pars d’ici!
Fritt översatt blir det: Vem tror du att du pratar du med? Jag är kock, köksmästare. Jag jobbade i Frankrike. Jag är ingen pizzabagare. Vem tar du mig för? Okej, dina j#vel, jag har hört tillräckligt. Nu är det du som går här ifrån.
När hon med lågt huvud hade lommat ut och lämnat lokalen frågade jag, vad var det där om?
Svaret jag fick var helt klart färgat av den irriterade situation som just hade utspelat sig framför mina ögon och öron:
– Putain de chatte, svarade han!
”Ursäkta min franska”, brukar man säga. Men Crister bad inte om ursäkt. Nej, han ansåg att det var han som hade blivit förolämpad först.
Och oui, kontrollanten ”parlait français” (talade franska,red.) … Och nykter var hon inte. Det var i och för sig inte Crille heller. Men det behöver vi inte veta mer om nu.
Övriga anekdoter jag idag bär vidare är inte ämnade för kreti och pleti. Jag misstänker starkt att hans övriga kollegor inte skulle uppskatta mitt goda minne i skrift. I synnerhet inte hans främsta och mest kända kollega. Så jag väljer att avrunda här, och jag gör det med orden: Merci mon ami Svantesson, för tiden jag gavs med er.
Text och foto: Henric C Lindberg.
Finns även att läsa på;
LÄS ÄVEN:
TIPS OCH RÅD– Älskade (dyra) kaffe
[publ. 15 mars 2025]
H C Lindberg tar tempen på svenskhusmanskost
(publ. 28 februari 2025)
Christer Svantesson
1946 - 2025
Du finns i våra minnen - Tack för den tid som gavs moi med er - Au revoir Cuisinier Svantesson.
🙏🏼