Magazine - Pro Bono Publico - SIGNATURLINDBERG

Anna Christina (Cajsa) Warg

1703-03-23 — 1769-02-05


Husfru, kokboksförfattare

Anna Christina (Cajsa) Warg var husmamsell och berömd kokboksförfattare.


Anna Christina Warg, känd som Cajsa Warg, föddes 1703

i Örebro där fadern var rådman och landskamrer.

Modern kom från en brukspatronsläkt och barndomshemmet var burget. När Cajsa Warg var fem år dog fadern men modern gifte snart om sig med den adlige Erik Rosenstråle på Borggård i Finspång. Dit flyttade modern med Cajsa Warg och hennes syster. På Borggård fick de med tiden ytterligare sju syskon. Av okända skäl flyttade Cajsa Warg hemifrån i unga år och fick tjänst hos framstående familjer i Stockholm. Wolter Reinholt Stackelberg uppges ha varit hennes arbetsgivare och därefter Berndt Otto Stackelberg. Bägge var militärer och förmedlingen till dem gick troligtvis genom styvfadern.


Någon gång på 1740-talet kom hon till Leonard Klinckowströms hushåll – modern var kusin med hustrun – och där stannade hon livet ut. Först var Cajsa Warg husmamsell, vilket med dagens terminologi innebar kökschef. I ett hushåll av Klinckowströms dignitet var personalstyrkan stor och arbetet leddes och fördelades av husmamsellen. Vid sidan om arbetsledningen i Klinckowströms kök författade Cajsa Warg den bok som gjort henne berömd: Hjelpreda i Hushållningen för Unga Fruentimber. Boken trycktes 1755 och har sedan dess kommit ut i flera upplagor, både i Sverige och utomlands.

756185
A7F6F192-DE1F-42B8-AD15-91331EE23B18
A2C73481-C708-4D1A-BB4F-90FEE84B6600
912773___serialized1
gårdsbruksmat från löten, norge 018

BILDER Äkta Vara - Lindhska Bokhandeln https://www.aktavara.org/

https://www.lindhskabokhandeln.se/

Ledig yta

Anmälan

Anmälan till Cajsa Warg-priset 2025 är öppen.

KONTAKT

Daniel Emilson, daniel.emilson@li.se
Marie Birde, marie.birde@cajsawargpriset.se

Vinnaren av Cajsa Warg-priset tilldelas

100 000 kr.



Cajsa Warg-priset

Cajsa Warg-priset är ett pris som vill premiera kvalitativa kokböcker,

göra det enklare att hitta de bästa titlarna och lyfta det goda samtalet om mat.

https://www.cajsawargpriset.com/

www.livsmedelsföretagen.se



Vad sa Cajsa Warg egentligen?

 "man tager vad man haver"? Det brukar tillskrivas kokbok, men egentligen skrev hon aldrig så. I flera recept skrev hon "man tager, om man så hafva kan".

Cajsa Wargs kokbok var inte den första i sitt slag. Frågan är då varför den blev så populär? I sin artikel ”Mamsellen vid hällen” karakteriserar folklivsforskaren Jan Öjvind Swahn kokboken som att den tillvaratog inhemska mattraditioner. Läsarna kände igen sig. Recepten var avsedda för stora herrgårdshushåll eller motsvarande i städerna men fullt möjliga att anpassa till mindre kalas.

Varken potatis eller grönsaker var något betydande inslag i Cajsa Wargs matlagning. På så vis var recepten konservativa och skeptiska till nymodigheter som exempelvis glass, en rätt som på grund av sin kyla inte ansågs hälsosam. Vildfågel, kräftor och gås var att föredra.

På flera sätt var Cajsa Wargs kokbok riktad till överklassen. Inte bara för sin konservatism eller för att recepten utgick från stora sällskap. Maträtterna var också mycket starkt kryddade, kanske för att råvarorna inte var av så god kvalitet. Kryddor var ingen fattigmansvara.


Husets ursprungliga plats var vid Kyrkogatan 4 i centrala Örebro. När det nya Post- och Telegrafhuset skulle uppföras på denna plats 1912, var man tvungen att antingen riva eller flytta huset. Man valde det senare, och huset flyttades till Lars Bohms udde i Stadsparken. Där kom det att ligga granne med Kungsstugan. Ytterligare en gång flyttades huset, nämligen år 1965 när Wadköping iordningställdes.





Literatur

Jan-Öjvind,Man tager vad man haver: Jan-Öjvind Swahn berättar om Cajsa Warg och serverar ur gamla grytor, [Trevi], [Stockholm], 1970

-Warg, Cajsa,Cajsa Warg och hennes kokbok: Cajsa Wargs kokbok, Norstedt, Stockholm, 1946

-Harrison, Dick & Ulvros, Eva Helen,Historiebok för kakälskare, Historiska media, Lund, 2003

BILD

BorgarhusetellerCajsa Wargs husär ett trähus från1600-taletbeläget ifriluftsmuseet Wadköping iÖrebro.

Husets ursprungliga plats var vid Kyrkogatan 4 i centrala Örebro. När det nyaPost- och Telegrafhusetskulle uppföras på denna plats 1912, var man tvungen att antingen riva eller flytta huset. Man valde det senare, och huset flyttades till Lars Bohms udde i Stadsparken.  Där kom det att ligga granne med Kungsstugan. Ytterligare en gång flyttades huset, nämligen år 1965 när Wadköping iordningställdes.

unsplash